Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Spara pengar på mat – 18 tips som faktiskt fungerar

spara pengar på mat

Med stigande priser på mat, drivmedel och el är det många som tänker lite extra på sin ekonomi och hur man kan leva mer ekonomiskt. En stor utgiftspost i alla hem är maten. Men hur ska man egentligen tänka och vad är de bästa råden för att spara pengar på mat? Hemtipset har samlat 18 bra tips för att minska matkostnaderna hemma.

Spara pengar på mat – Våra bästa tips

 1. Handla kampanjvaror. Håll koll på butikernas erbjudanden och planera veckans matsedel baserat på de varor som är på kampanj.
 2. Ät upp maten du köper. Detta kan låta banalt men vi svenskar är experter på att slänga bra mat. Bli “svinnsmart” genom att frysa in, äta efter FIFU – först in först ut och lukta och titta på maten innan du slänger den. En familj på två vuxna och två barn kan spara mellan 3000-6000 kronor per år genom att sluta slänga mat. Helt enkelt en no brainer!
 3. Handla mat som annars skulle kastas på Matsmart. Fyll på skafferiet med pasta, bönor, oljor, kex och snacks till mycket lägre priser än i butik. Bra för miljön och för din plånbok.
 4. Handla ALDRIG när du är hungrig. Vi har alla varit där – i matbutiken klockan 18.00 en tisdag och både det ena och det andra slinker ner i korgen. När du kommer till kassan landar kalaset på hundratals kronor mer än vad du hade tänkt. Handla istället när du är mätt och belåten för att göra mer genomtänkta beslut. 
 5. Gör en inköpslista och håll dig till den när du handlar.
 6. Ta med matlåda till jobbet eller skolan. Om du äter ute för 130 kronor, tre dagar i veckan under 11 av årets 12 månader, så kommer du att spendera över 18 000 kronor. Det kan du göra mycket annat kul för!
 7. Använd självscanning i butiken. När du använder självscanning kan du hela tiden följa kostnaden för dina varor och märker snabbt om det springer iväg. 
 8. Handla efter säsong. Matvaror skiftar naturligt i pris under året beroende på när de är i säsong. Håll koll på vilka matvaror som är i säsong under vilken period och planera maten och handlingen efter det. 
 9. Jämför kilopriset på matvarorna. Ofta har större förpackningar ett lägre kilopris. Välj varan med bäst kilopris (om du är säker på att den kommer ätas upp!)
 10. Ladda ner apparna som ger dig billigare mat. Med Toogoodtogo eller Karma kan du rädda mat som annars skulle slängas.
 11. Titta efter nedsatta priser på varor med kort datum. 
 12. Be om en doggy bag när du är på restaurang! Dagens middagsrester kan bli morgondagens lunch. 
 13. Titta högt upp och långt ner i butikernas hyllor. De dyraste produkterna placeras nämligen ofta i mitten. 
 14. Laga maten själv! Hemlagad mat kostar mindre än utemat – på med förklädet och sätt igång ett storkok inför veckan.
 15. Ta med egen påse till affären. Om du handlar tre gånger i veckan och köper till en plastpåse (7 kronor) kommer du att ha spenderat över 1000 kronor på plastpåsar efter ett år. Gör din plånbok och vår miljö en tjänst – ha alltid en påse i väskan eller i din jackficka. 
 16. Gå med i butikernas lojalitetsprogram. Få bonus på dina köp och ta del av medlemserbjudanden.
 17. Dra ner på köttet! Dryga ut kötträtterna med grönsaker eller bönor och se till att ha några vegetariska dagar per vecka.
 18. Köp butikernas egna märkesvaror. Lika bra och oftast mycket billigare än de klassiska märkena. 

Det där var våra 18 bästa tips för att spara pengar på mat och för att minska sina matkostnader. Har du något annat bra tips? Kommentera gärna nedan!Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: