Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Har du vita kläder som gulnat? Så här får du din vittvätt vit igen!

vita kläder som gulnat

Har dina krispiga vita lakan eller kläder fått en trist, dassig gul nyans? Det är aldrig kul, men faktum är att det går att få missfärgad tvätt vit igen – både med hjälp av naturliga och kemiska blekmedel. Här har vi samlat några riktigt bra tips för dig som vill få tillbaka lakan eller kläder till sin ursprungliga färg.

Få vittvätt vit igen – 4 effektiva metoder

 

Få kläderna vita med bikarbonat

Att använda sig av bikarbonat för att bleka gulnad vittvätt är ett gammalt husmorsknep som använts länge. Förutom att vara effektivt är det också helt naturligt och miljövänligt!

Gör så här: Häll i ungefär en deciliter bikarbonat i tvättmedelsfacket när du ska tvätta din vittvätt och kör maskinen som vanligt ihop med ditt standardtvättmedel. Har du mer koncentrerade fläckar kan du först behandla fläcken med en blandning av bikarbonat och citronsaft innan du kör din smutsiga tvätt i maskinen som vanligt.

Återställ kläder och lakan till vita med vitvinsvinäger

Att använda vitvinsvinäger i tvättmaskinen är en annan väl beprövad metod för att få vita kläder vita igen. Oroa dig inte, din tvätt kommer inte att lukta vinäger efteråt.

Gör så här: I facket för sköljmedel, häll i ungefär en deciliter vitvinsvinäger och tvätta som vanligt ihop med ditt standardtvättmedel.

Använd bleksalt

Bleksalt brukar man säga är ett mer miljövänligt alternativ jämfört med andra blekmedel. Bleksaltet är effektivt mot fläckar från till exempel frukt och rödvin, förebygger att plaggen blir grå och gör gulnande plagg vitare.

Gör så här: Blötlägg tvätten tillsammans med en tesked bleksalt, tvätta sedan som vanligt. Då är bleksaltet effektivt från 30 grader. Du kan också addera en tesked bleksalt till ditt tvättmedel och köra maskinen som vanligt, då ör bleksaltet effektivt från och med 50 grader.

få vittvätt vit igenTill produkten

Blek vita kläder med klorin

Om inget annat fungerar så kan du prova att bleka din tvätt med klorin.

Gör så här: Blötlägg din tvätt tillsammans med en deciliter klorin och låt stå i ungefär en timme. Skölj sedan ur tvätten ordentligt och tvätta sedan som vanligt i maskin med tvättmedel för vittvätt.

Det där var våra bästa tips på hur du får dina gulnade kläder och lakan krispigt vita igen. Vi hoppas att tipsen fungerade, lämna gärna en kommentar med hur det gick. Lycka till!Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: