Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Fräscha upp kläder utan tvätt – Enkelt och miljövänligt!

fräscha upp kläder utan tvätt

Har du en ömtålig sidenblus som du helst vill undvika att slänga i tvättmaskinen? Har du planerat dåligt och vill ha din unkna favoritskjorta på dig NU? Eller har du kanske köpt en kappa på second hand som har en något otrevlig odör? Var bara lugn. Hemtipset har samlat de bästa tipsen för hur du fräschar upp kläder – utan tvätt!

Fräscha upp kappor, kavajer och jackor utan tvätt

Med det här enkla knepet blir du av med dålig lukt från Second Hand-kappor eller om plagget fräscha upp kappa utan tvättförvarats i en fuktig miljö.

  • Häng ut plagget på en galge och låt det vädras i några timmar.
  • Häll en skvätt vodka i en sprayflaska och spraya över hela plagget, särskilt där det luktar extra unket, och låt torka på hängandes på en galge. Det behöver inte vara en dyr spritsort utan en billigare variant passar lika bra, var bara noggrann med att välja en vodkasort som inte är smaksatt. Blanda inte ut vodkan med vatten, det späder ut alkoholhalten och gör tvätten mindre effektiv.
  • För att fräscha upp plagget ytterligare kan du steama kappan eller jackan efter att den torkat. Ånga är bra mot bakterier och lukt.


Rolig fakta!

Det här tipset kommer faktiskt från teatervärlden! På Broadway i New York har man sedan länge använt sig av vodka för att fräscha upp scenkläder snabbt.

Fräscha upp t-shirtar, jeans och andra bomullsplagg utan tvätt

  • Blanda ihop en del sköljmedel, en del vinäger och två delar vatten och spraya på plagget. Häng ut och låt vädra tills lukten är borta!fräscha upp kläder utan tvätt

Fräscha upp ömtåliga kläder

  • Oftast räcker det med punktbehandla eventuella fläckar och sedan vädra ömtåliga blusar och skjortor för att få bort dålig lukt. Häng ut på balkongen eller i farstun i några timmar. Vill du ha en trevlig lukt på din blus kan du blanda en droppe av sköljmedel med 1.5 dl vatten i en liten sprayflaska och spraya på plagget.
  • Du kan också använda dig av en steamer för att fräscha upp ett ömtåligt plagg. Häng då upp plagget på en galge och steama det från 5-10 centimeters avstånd. Steamers finns i många olika prisklasser, för hemmabruk brukar de billigare varianterna fungera utmärkt. Denna från Steamery är prisvärd och kraftfull!

    Steamer för att fräscha upp kläder utan tvätt
    Snygg steamer från Steamery. Fräschar enkelt upp dina kläder utan tvätt.

Till produkten

Svårare än så är det inte att fräscha upp kläder utan tvätt hemma. Lycka till!1 kommentar på “Fräscha upp kläder utan tvätt – Enkelt och miljövänligt!”

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: