Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Palettblad skötsel – Så sköter du om ditt fina palettblad

skötsel palettblad
palettblad skötsel

Palettbladet måste vara en av våra vackraste bladväxter, med sina sprakande färger och sammetslena blad livar den upp vilket tråkigt rum som helst. Växten har dessutom blivit omåttligt populär de senaste åren – och vi förstår verkligen varför! Palettbladet är en ypperligt lättskött krukväxt som snabbt kan bli riktigt ståtlig och fin. Får den dessutom mycket ljus blir den färggrann och vacker. Här är våra bästa tips för hur du tar hand om ditt palettblad på bästa sätt.

Skötsel av palettblad

Palettbladet har inte särskilt höga krav – det enda den inte gillar är uttorkning och mörker. Under varma sommardagar måste växten vattnas rikligt, och under resten av året kräver den en jämn vattning.

Ställ ditt palettblad på en varm och solig plats under våren och sommaren. Växten kan övervintra genom att ställas varmt (16-18 grader) under de kallare månaderna. Tänk på att en för skuggig plats gör att bladens färg övergår till grön.

Vad det gäller val av jord, använd alltid en näringsrik blomjord när du planterar ett palettblad.

Näring till palettblad

Under sommaren kan man med fördel ge palettbladet en halv dos växtnäring vid vattning, en gång per vecka. Ge sedan näring två gånger under vinterhalvåret – förslagsvis i november och januari. Tänk på att för kraftig gödsling kan ge bladen dålig färg.

Du kan använda helt vanlig växtnäring när du gödslar ditt palettblad. Vi gillar denna från Giva.

växtnäring palettblad

 Till produkten

Palettblad utomhus

Ett palettblad är en supersnygg växt att ha i sina utekrukor om sommaren, eller tills frosten gör sin entré. Krukorna måste sedan flyttas in för att palettbladet ska överleva vintern, eller grävas ner alternativt skyddas väl i sina rabatter eller utekrukor. Ofta blir de palettblad som stått ute under sommaren grövre och buskigare tack vare att de fått utstå olika temperaturer och väderlekar.

Toppa ditt palettblad för en buskig planta

Om du vill att din växt ska bli riktigt buskig och fin krävs det att du toppar den. Toppa ditt palettblad så fort sticklingen rotat sig och fortsätt toppa där du vill att en gren delar sig och blir till två.

Det där var våra allra bästa tips på hur du sköter om ditt palettblad för ett vackert resultat! Lycka till med ditt odlande.Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: