Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Städa med ättika – Rengör effektivt och skonsamt med ättika

städa med ättika

Ättika! Denna mirakelprodukt som skänker oss glädje i matlagning (inlagd gurka! Picklad rödlök!) men som också är en riktigt kung i städsammanhang. Det här är en del av allt du kan städa och rengöra med vår hederliga gamla ättika – billigt, snabbt, lättillgängligt och framförallt snällt mot vår miljö och omvärld. Har du inte provat det än så rekommenderar vi att du gör det snarast!

Städa köket med ättika

Kylskåp: Skippa kemikalierna i kylen, rengör istället kylskåpets ytor med ättika. Torka upp spill med en trasa fuktad med en ättikslösning av lika delar ättika och vatten. Förvara gärna en flaska av blandningen i ditt kylskåp så har du den nära till hands!

Skärbrädor: Rengör dina skärbrädor på djupet med ättika. Spraya ytan med ättika och skölj sedan av.

Mikrovågsugn: Bli av med intorkat stänk i micron genom att köra en kopp med vatten och ättika i 2-3 minuter. Torka sedan enkelt bort fläckarna med et våt trasa.

Fläckade plastbehållare: Täck plastbyttan i ättika, låt stå i några minuter och diska sedan som vanligt.

Bänkskivor: Rengöring av köksbänkar med ättika är enkelt: Spraya bara ättika på ytan och torka bort den med en varm, våt trasa. Du bör dock undvika att rengöra bänkskivor med ättika om du har en yta av granit eller marmor.

Städa badrummet med ättika

Använd ättika (koncentrerad eller utspädd) i badrummet för att skrubba bort bakterier, särskilt runt toaletten, där det kan eliminera urinfläckar och lukt.

Toalett: För att rengöra en toalett med ättika, häll en kopp ättika i skålen och låt sitta över natten. Skrubba med en toalettborste på morgonen, spola och torka av resten av stolen med en ättikslösning.

Avlopp: För att rengöra området runt ditt badrumsavlopp, häll ättika i det stängda handfatet och låt stå i några timmar. Skrubba, töm och skölj sedan.

Dusch: För att rengöra din dusch med ättika, gör så här: Värm upp ättika och använd sedan den varma ättika försiktigt för att torka av duschdörren och väggarna. Fukta sedan en svamp som inte repar i ättika, strö över bakpulver och skrubba. Skölj för en härligt ren och fräsch dusch.

Duschhuvud: Det är enkelt att rengöra ett duschhuvud med ättika. Häll lite ättika i en plastpåse och knyt den runt ditt duschhuvud. Se till att hela huvudet är täckt. Lämna påsen på över natten och skölj av på morgonen.

Tvätta fönster med ättika

Blanda en deciliter ättika, fyra deciliter vatten och några droppar handdiskmedel och tvätta fönsterna som du brukar, antingen med en klassisk skrapa eller med microfiberdukar.

Hur man tvättar med ättika

Man kan även med fördel använda ättika i sin tvätt.

Tvättmedel: Med ättika i tvättmedelsfacket kan du skydda färgerna och ta bort överflödiga tvättrester. För att bibehålla färg och minska blekningen av kläder, tvätta med ungefär hälften av den rekommenderade mängden tvättmedel plus en deciliter ättikssprit.

Sköljmedel: Använd ättika istället för sköljmedel i tvätt. Ättika mjukar upp kläderna och gör kläderna mindre statiska. Häll i en skvätt i sköljmedelsfacket och tvätta som vanligt.

 

Vi hoppas att dessa tips har övertygat dig om att ättika faktiskt är din bästa städkompis. Prova redan idag! Här kan du köpa ättika.Lämna ett svar

%d