Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Skapa ett minimalistiskt hem – 10 handfasta tips

Skapa ett minimalistiskt hem

Drömmer du om ett hem utan plotter och prylar? Ett minimalistiskt boende kan verka lugnande för ett stressat sinne. Men vad innebär minimalism och att ha ett minimalistiskt hem? Och hur börjar man resan mot ett lugnare och mer minimalistiskt boende?

Minimalism innebär kort förklarat att man äger färre saker, och de saker man äger har man ett verkligt behov av. På så sätt kan man fokusera mer på det som faktiskt är viktigt i livet, och mindre energi och kraft går åt prylar du faktiskt inte behöver eller ens gillar.

Det finns så klart grader av minimalism, några lever med endast ett fåtal saker och några satsar på ett minimalistiskt intryck hemma med hjälp av smart förvaring. Vårt första tips om du vill ha ett mer minimalistiskt hem är att lägga det på din nivå, vill du bara ha ett lugnare hem men gillar dina prylar – rensa ut det du verkligen inte behöver och fokusera på bra förvaring! Vill du gå all in och rensa bort det mesta du äger – kör hårt! Här kommer våra bästa tips för hur du skapar ett mer minimalistiskt hem.

Våra 10 bästa tips för att skapa ett minimalistiskt hem

  1. Rensa. Vi vet att du har hört det förut, men grunden till minimalism är oftast rensning. Skänk bort alla fungerande saker du kan klara dig utan till din närmaste Second Hand eller sälj själv, släng det som inte går att skänka. Att börja sin resa mot ett mer minimalistiskt boende genom att rensa gör att när du senare städar så flyttar du inte bara runt prylar från en plats till en annan utan det finns plats för varje sak i ditt hem. Och du – låt rensningen få ta tid, allt behöver inte göras under en enda dag.
  2. Undvik att ha saker stående på golvet. Ställ in skor i skåp eller på en hylla, välj en vägghängd toalett om du kan och dölj sladdar som ligger på golvet.                        
  3. Var sak har sin plats, som pappa Åberg sa. När alla grejer i hemmet har sin förutbestämda plats blir städningen så otroligt mycket lättare, du vet ju var du ska lägga allt!
  4. Undvik kluster av flaskor, kokböcker och burkar på diskbänken. Ställ in kryddorna, oljan och saltet i skåpet istället för på brickan på diskbänken. Resultatet kommer att bli ett renare och mer minimalistiskt intryck när du har städat köket.
  5. Låt inredningen ta den tid den tar. Har du precis flyttat in i en ny bostad och har ”minimalism” på din vision board? Ta det pö om pö, åk inte och handla det första du gör. Risken är stor att du gör ogenomtänkta köpbeslut som du senare ångrar. Vänta tills den perfekta fåtöljen eller det perfekta bordet dyker upp. Saknar du någonting som du behöver, t.ex. tallrikar? Köp några på loppis som du kan leva med och sedan skänka vidare när dina drömtallrikar dyker upp.
  6. Fundera ett extra varv innan du köper något nytt till hemmet eller till dig själv, alltid.
  7. Välj stängd förvaring när du kan. En hylla i badrummet ser lätt stökig ut och blir ofta en avställningsplats för diverse grunkor och grejer. Välj snarare ett skåp om du har möjligheten, intrycket i rummet blir lugnare och du kommer inte att behöva organisera hyllan lika ofta.
  8. Överkast till sängen är ett bra sätt att snabbt få en mer minimalistisk känsla i sovrummet. Enfärgade varianter ger ett stilrent och lugnt intryck. Här finns ett fint överkast i linne från Åhléns.
  9. Låt inte avställningsytor bli just avställningsytor. Lägg ner dina småprylar såsom nycklar i en låda istället för på bänken och plocka bort prydnader som står på skänkar och fönsterbleck.
  10. Tänk utanför boxen – behöver ett rum verkligen gardiner eller kan det faktiskt vara snyggt att låta dagsljuset flöda in? Måste man ha en matta under vardagsrumsbordet? Behöver du tre olika stekpannor eller räcker det med en? Våga utmana dig själv och det du tar för givet. Det kan ge dig ett lugnare hem och ett lugnare sinne.
Skapa minimalistiskt hem fönster
minimalistiskt kök

Vi hoppas att du lyckas skapa ditt minimalistiska hem. Skriv gärna till oss och berätta hur det har gått. Lycka till önskar vi på Hemtipset!

Tips: Läs vår artikel om roliga spartips.Lämna ett svar

%d