Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Vårt bästa och godaste recept på surdegsbröd

det godaste surdegsbrödet
Det färdiga surdegsbrödet

Att baka surdegsbröd kan kännas svårt och övermäktigt i början, men vi lovar – det är lättare än vad du tror.

Det här är vårt bästa recept på surdegsbröd. Det tar en liten stund att få till, men oj vad det är värt det. Resultatet är ett saftigt bröd med ljust och fluffigt inkråm, en fantastiskt karamelliserad skorpa som skänker brödet så mycket smak! Godast med smör när brödet fått svalna något, men fungerar också toppen att frysa in. Jag bakar mina surdegsbröd i en stor gjutjärnspanna från Husqvarna som jag hittade på loppis. Har du svårt att hitta en begagnad så borde denna Gjutjärnsgryta från Skeppshult passa bra (Annonslänk ♥).

Ingredienser till två surdegslimpor

Fördeg:

  • 50 gram rågsurdegsgrund
  • 150 gram vetemjöl
  • 150 gram vatten

Deg:

  • Fördegen
  • 700 gram vetemjöl
  • 100 gram rågmjöl
  • 5 dl vatten
  • 20 gram salt

Så här bakar du det godaste surdegsbrödet

  1. Blanda ihop ingredienserna till din fördeg, enklast är att göra det direkt i den bunke du vill baka i. Låt stå på en varm plats tills blandningen är ordentligt aktiv och bubblig, mellan 7-10 timmar. Har du nyss matat din surdegsgrund går det lite snabbare, och tvärtom.

    surdegsgrund klar
    Ungefär så här ska fördegen se ut när den är klar! Bubblig och luftig.
  2. Blanda i ingredienserna till degen i samma bunke som fördegen står i. Blanda i maskin i cirka 10 minuter eller för hand tills degen känns smidig och elastisk. Jag använder en Hero från OBH Nordica  som jag gillar.
  3. Efter tio minuter i maskinen, häll i saltet och låt degen knådas ytterligare 5 minuter.
  4. Plasta in bunken i plastfolie eller sätt en plastpåse runt den.
  5. Låt stå i 30 minuter och gör sedan tre vik med cirka 30 minuters mellanrum. Ett vik innebär att du tar tag i kanten på degen och viker den över sig själv in mot mitten. Vrid skålen och vik in alla degens hörn.
  6. Efter tre vik, låt degen stå på ett varmt ställe tills den jäst ordentligt, till cirka dubbel storlek. Detta tar cirka 6-8 timmar beroende på hur varmt den står.
  7. När degen jäst klart, tippa ut den på en mjölad yta med hjälp av en mjuk degskrapa. Dela upp degen i två lika stora bitar och forma till limpor med hjälp av en degskrapa i rostfritt stål. Försök att inte slå ut luften ur degen. Dra degen mot dig med hjälp av skrapa samtidigt som du håller emot med handen. På så sätt skapar vi ytspänning i degen som ger en fin skorpa och skårning.
  8. Lägg de ogräddade surdegslimporna på varsin bit bakplåtspapper och täck över med en
    Surdegsbröd jäsning
    Surdegsbröd på jäsning.

    bakhandduk. Låt limporna jäsa i 1.5-2 timmar eller tills de ser ordentligt fluffiga ut.

  9. Sätt ugnen på 250 grader och stoppa in din stora gjutjärnsgryta (har du ingen kan du grädda surdegsbrödet utan, sätt då ugnen på 230 grader och sänk till 200 efter 20 minuter, ställ in en kopp med vatten i ugnen för att skapa ånga och fördröja bildandet av skorpan)
  10. Lyft över din ogräddade limpa till grytan när ugnen och grytan är varm. Klipp eller skär i brödet där du vill att det spricker.
  11. Sätt på locket och grädda i 25 minuter, lyft inte på locket under den här tiden.
  12. Ta sedan av gjutjärnsgrytans lock och kör limpan ca 20 minuter till. Skorpan ska vara mörkt gyllene.
  13. Ta ut limpan, höj temperaturen igen och sätt in grytan på nytt. Grädda limpa nummer två på samma sätt när ugnen är varm.
  14. Låt svalna minst 30 minuter innan du skär i brödet för att undvika att fukten i brödet ångar bort.

Resultatet?

bästa surdegsbrödet
det godaste surdegsbrödet

Fantastiskt bröd med mycket smak av surdeg! Var inte rädd för att grädda brödet så att det får en ordentlig skorpa. En mörk skorpa ger ett smakrikare bröd.

Klart! Det här är verkligen det bästa och godaste receptet på surdegsbröd enligt oss. Det kan kännas lite krångligt att baka surdegsbröd, men det är någonting som man växer med för varje bröd man bakar. Vi brukar säga att man ska lära känna sin deg för att bli en van surdegsbakare.

Lycka till med bakningen!



Lämna ett svar

Upptäck mer från Hemtipset

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa