Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

15 kökstips som gör livet smartare!

15 smarta kökstips

Är du en sån som alltid är på jakt efter ett smart hack för att göra livet lite enklare? Då har du kommit rätt! Här har vi samlat våra 15 bästa och smartaste kökstips och hacks för ett enklare liv. Visste du till exempel att du kan använda en vanlig sockerbit för att få bort fastbränd mat från en kastrull eller att en bit hushållspapper i spenatpåsen gör att din spenat inte blir vattnig och o-användbar. Läs vidare för alla våra bästa kökstips!

15 kökstips som förenklar din vardag

 1. Rengör din smutsiga micro enkelt med citron och vatten. Pressa ner en halv citron i en kopp med vatten, kör den på högsta effekt i 2-4 minuter och torka sedan av insidan av micron med en fuktig trasa. Fläckarna försvinner enkelt efter att citronvattnet fått kokas i micron.
 2. Få bort lukt från händerna efter matlagning. Har du filéat fisk, skivat massa lök eller något annat som gjort att dina händer tagit lukt? Smörj in händerna som vanligt med handtvål, gnugga sedan händerna mot något rostfritt, t.ex. diskbänken eller en kastrull. Detta gör att lukten försvinner från din hud och du slipper lukta vitlök under middagen.
 3. Fyll bestickkorgen de olika besticken i varsitt fack. Sätt gafflarna i ett fack, knivarna i ett och skedarna i ett. När du sedan ska plocka ur diskmaskinen kan du med ett grepp plocka ur alla bestick för sig och lägga dem på sina platser. Smart va?
  kökstips för diskmaskinen
 4. Organisera dina skåp och lådor efter funktion. Ställ alla ingredienser till bakning på samma hylla eller i samma låda, ställ alla dina köksapparater tillsammans och så vidare. Du kommer alltid veta var du ska leta och har ett bra system som alla kan förstå.
 5. Håll maten kall på buffen med kylklampar under duken. Lägg kylklamparna under duken under de fat som du vill hålla kylda på buffén. Du håller maten kall och döljer de fula kylklamparna snyggt.
 6. Kyl ner dryck snabbt genom att rulla in flaskorna i blött papper. Rulla flaskan i vanligt hushållspapper, håll den under vatten tills pappret är blött och ställ in i frysen. Drycken kommer att kylas på runt 20 minuter och du har kall dricka snabbt!
  Kyl dryck snabbt
 7. För att undvika matsvinn hemma – ha ett eget ”FIFU-system”. FIFU står för Först in Först ut. Ha en hylla i kylen där du ställer allt som ska prioriteras att ätas upp. På så sätt glöms gamla grönsaker och konserver inte bort längst bak i kylen.
 8. Lägg hamburgarna i kaffefilter. Kaffefilter har den perfekta formen för att förvara en hamburgare i under middagen. Du slipper kladd, serveringen blir enklare och dessutom är det billigt!
 9. Plocka undan flaskor och kryddor från diskbänken. För ett renare intryck i köket är det bra att plocka undan lösa prylar så som kryddor och oljeflaskor och förvara dem i skåpet istället för på diskbänken.
 10. Få bort envis fastbränd mat från pannor med en sockerbit. Diska först pannan som vanligt, ta sedan en sockerbit och gnugga på de fastbrända områdena tills de lösts upp. Diska igen och din panna är som ny!
 11. Rengör höga vaser och flaskor med salt, vatten och diskmedel. Har du en hög vas eller flaska med smal hals som blivit smutsig på insidan och du kommer helt enkelt inte åt med diskborsten? Blanda grovt salt, vatten och några droppar diskmedel och skaka runt i flaskan. Friktionen från saltet gör att smutsen försvinner.
 12. Lägg en bit hushållspapper i spenatpåsen. Brukar du också råka ut för att din hyfsat nyinköpta spenat blir blöt och tråkig? Lägg en bit hushållspapper i påsen för att undvika att spenaten blir blöt och oaptitlig.
 13. Använd baksidan av måttet för att måtta upp blöta ingredienser i torra. T.ex. När du ska hälla i sirap i mjöl – tryck då ner baksidan på måttet i mjölet och häll sedan sirapen direkt i hålet. Du slipper spill då inget fastnar i måttet och diskningen blir enklare.
  kökstips mått i mjöl smart kökstips för bakning
 14. Använd citron som spolglans. Har du en urkramad citron över efter matlagningen? Släng in den i diskmaskinen så fungerar den som spolglans för dina glas.
 15. Använd din äggskärare till mer än bara ägg! Har du en massa jordgubbar att skiva till tårtan? Låt äggskäraren göra jobbet åt dig, både snabbare och snyggare!

Det där var några av våra bästa kökstips och kökshack, hoppas att ni blev inspirerade. Lämna gärna en kommentar om du gillade något av tipsen extra mycket!1 kommentar på “15 kökstips som gör livet smartare!”

Lämna ett svar

%d