Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Surdegsburk – Vilken typ av burk är bäst till surdegen?

surdeg burk
Härligt aktiv och bubblande surdeg

Att sätta en surdegsgrund och ha i kylen (där jag brukar förvara min) är ett av mina bästa beslut i köket!

Med surdeg kan du göra så mycket – hemgjord pizzadeg på surdegsgrund, ett gott Levainbröd med saftigt inkråm eller ett gott smakrikt bröd med valnötter och aprikos. Möjligheterna är verkligen oändliga. Men, hur förvarar man bäst sin surdegsgrund? Vilken typ av burk är bäst, hur stor ska den vara, och vilken variant av burk gillar vi att använda?

Tänk på det här när du väljer burk till din surdeg

 

  1. Burken ska vara av glas, inte plast. Detta beror på att surdegen i sig är något sur, vilket kan göra att plasten kan reagera och släppa ifrån sig kemikalier. Att ha en glasburk gör också att du kan se hur din surdegsgrund växer och sjunker, och det blir lättare att avgöra om surdegen är klar att bakas på.
    surdeg burk
    En genomskinlig burk med snäpplock är perfekt för förvara en surdegsgrund i.

    Till produkten

  2. Surdegsburken ska gärna ha ett lock som kan läggas på utan att stänga burken helt. Jag använder en burk med snäpplock, då kan jag låta locket vara lite öppet för att låta luft strömma in utan att ha burken helt öppen.
  3. Ha inte en för liten burk. När du matar din surdeg växer den och behöver mer plats. 0.5 L tycker jag är lagom, men bakar du ofta och vill ha mycket surdegsgrund i ditt bröd kan ta en lite större burk.
  4. Ha gärna två likadana burkar. På så sätt kan du enkelt flytta över din surdegsstart till din andra burk när du vill diska burken. Inget måste så klart, men jag tycker det är trevligt att alltid ha min surdeg i en fin och bra burk.

Svårare än så är det inte att hitta en burk till din surdeg. Lycka till med din surdegsgrund och surdegsbak!

Tips: Läs vår artikel om surdeg i kylskåp här!Lämna ett svar

%d