Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Surdeg i kylskåp – Så här tar du hand om surdegen i kylen

En surdegsgrund kan med fördel förvaras i kylskåpet. Detta för att bakterierna och fermenteringen sätts i viloläge i kallare temperatur, vilket gör att du inte måste mata eller friska upp din surdeg varje dag som när den står i rumstemperatur.

surdeg-kylskåp
Smakrikt surdegsbröd bakat på surdegsgrund som stått i kylen.

Mata surdeg i kylskåp

När du förvarar din surdeg i kylskåpet räcker det med att du matar den ungefär en gång i veckan. Ta då bort en del av surdegen och behåll ungefär en matsked. Det som du häller bort kan du baka på, ge bort till en vän eller eller hälla i din pannkakssmet. Häll på ungefär en matsked rågmjöl och en matsked vatten och blanda väl. Detta kan justeras efter vilken konsistens du vill ha på din surdeg, jag gillar när den är ungefär som en tjockare pannkakssmet.

Några timmar innan du ska baka surdegsbröd matar du din surdegsgrund och låter den stå i rumstemperatur med locket lite öppet tills den har bubblat upp till dubbel storlek. Vill du skynda på processen kan du ställa den på ett extra varmt ställe, till exempel genom att sätta på ugnen på 50° i några minuter och sedan stänga av. Ställ in surdegen och lämna ugnsluckan lite öppen.

Så vet du om surdegen är klar att bakas på

surdeg burk
Aktiv surdegsgrund.

För att veta om surdegsgrunden är klar att bakas på kan du testa att lägga en tesked surdeg i en skål med ljummet vatten. Flyter den är den aktiv och redo för bak!

Surdeg när du är på resa

Ska du iväg på en lång resa och är orolig för att din surdeg inte klarar sig? Var lugn – surdegsgrunden klarar sig oftast några veckor i kylen utan att dö helt. Annars kan du ju be en vän komma över och mata degen eller inhysa den hos en släkting som kan ta god hand om din surdeg. Eller varför inte ta med en klick på resan!

Summa summarum: Det funkar ypperligt att förvara sin surdeg i kylskåp, särskilt om du inte vill baka surdegsbröd varje dag.

Läs våra andra artiklar om surdeg

Vilken burk passar bäst till surdeg

Vårt bästa recept på surdegsbröd

Lycka till!Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: