Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Vad kan man frysa in och inte? Stor guide till varorna som kan och inte kan frysas

frysa bär

Står du med en matvara och tänker “Kan jag frysa in den här?” då har du kommit rätt. Här har Hemtipset radat upp massor av vanliga hushållsvanor och svarar på frågan “Kan jag frysa den här?”. Läs om hur du fryser jäst, ost, tofu, smör och mycket mer!

 

Så fryser du in….

Frysa jäst

Färsk jäst går oftast bra att frysa in för att förlänga hållbarheten. Har du en oöppnad jäst hemma – ta ur jästen ur sin förpackning och dela upp i två delar, slå in varje del i plastfolie eller aluminiumfolie och lägg i en matlåda. Frys in. När det är dags att baka tar ut så mycket jäst du behöver och låter biten tina upp i kylskåp i ett par timmar eller i rumstemperatur i ungefär en halvtimme. Jästen håller minst en månad i frysen.

Frysa ost

Hårdostar går bra att frysa, men riskerar att bli gryniga och svåra att hyvla efter en tid i frysen. En god idé är att riva överbliven ost och frysa in, denna passar utmärkt till gratänger eller på en hemgjord pizza. Om du inte vill riva osten, dela upp den i mindre bitar och lägg bitarna i en fryspåse innan du fryser in den.

Frysa in Brieost och Camembert

frysa ost

Det går bra att frysa in mjuka ostar såsom Brie och Camembert, antingen i sin originalförpackning eller i folie. Tänk på att tina upp långsamt i kylen när det är dags.

Frysa mozzarella

Att frysa in överbliven mozzarella är möjligt, men konsistensen riskerar att påverkas. För att minimera risken att osten blir vattnig eller grynig, frys in hela den oöppnade förpackningen. Låt den sedan tina upp långsamt i kylen. Kan med fördel användas i matlagning till exempelvis gratänger och pizzor.

Frysa äpplen

Äpplen går bra att frysa in, men var medveten om att konsistensen inte kommer att vara som innan frysning. Upptinade äpplen passar perfekt till äppelmos, äppelpaj eller juice. Det enklaste är att skiva äpplena innan du fryser in dem och frysa in i en vanligt fryspåse eller matlåda. Du kan också förbereda äppelskivorna med socker och kanel – på så sätt har du en nästan färdig paj direkt från frysen! Bara att ha på smuldeg och in i ugnen.

Frysa grädde

Ovispad grädde går att frysa in, men var medveten om att den tappar sin förmåga att vispas fluffig. Du kommer alltså inte att kunna använda grädden till tårta efter att du fryst den, men upptinad fryst grädde går bra att använda i exempelvis grytor och såser.

Frysa smör

Hittar du smör på extrapris är det ett perfekt tillfälle att fylla på förrådet. Smör går nämligen ypperligt att frysa och klarar sig i flera månader. När det är dags att använda, tina långsamt upp smöret i kyl.

Frysa grönkål

frysa grönkål

Att frysa grönkål är både enkelt och smart. Det enda du behöver göra är att repa bladen från grönkålens stam. Hacka eventuellt upp bladen om du vill ha mindre bitar. Skölj av och låt torka. Frys sedan in i en fryspåse, sug gärna ut luften från påsen innan du stoppar in den i frysen.

Frysa kantareller

Att frysa in kantareller och annan svamp är ett smart sätt för att spara din skörd länge. Det enklaste och bästa sättet enligt oss är att steka bort vattnet ur kantarellerna innan frysning. Rensa kantarellerna och stek dem i en torr panna tills det mesta av vattnet i dem kokat bort, använd inte smör eller annat fett då det kan härskna i frysen. Häll upp i påsar eller lådor och frys in så fort kantarellerna svalnat.

Frysa purjolök

Purjolök och annan lök går utmärkt att frysa in. Bara att skölja av, hacka upp och frysa in i lagom stora påsar. Perfekt att ta fram nästa gång du ska göra soppa eller en gryta.

Frysa bär

Alla bär går bra att frysa, men vissa mjukare bär mår bra av att sockras något innan frysning. Lingon, blåbär, körsbär och andra fasta bär kan du frysa in direkt som de är, antingen genom att först styckfrysa dem på en bricka eller bara använda dig av en vanlig fryspåse. Lite mjukare bär som jordgubbar, hallon och smultron mår bra av ett tunt lager socker innan frysning. Sockret fungerar som ett skydd mot oxidation och gör att smak och färg bevaras bättre.

Vill du undvika att bären blir mosiga och rinniga vid upptining kan du pudra över lite majsmjöl när du tar ut dem ur frysen.

Frysa morötter

Att frysa in morötter går bra! Du bör antingen förvälla morötterna – uppskurna i den storleken du vill ha dem i – innan du fryser dem genom att koka dem några minuter i lättsaltat vatten, alternativt riva dem innan infrysning. Perfekt till bakning eller matlagning.

Frysa potatismos

Att frysa potatismos kan göras med lyckat resultat, men det blir lätt lite vattnigt och grynigt efter frysen. För att undvika att moset blir grynigt krävs mycket mjölk och smör som ”skyddar” potatisen. Har du mycket potatismos över kan du portionera upp det i lagom stora puckar på bakplåtspapper och frysa tills det är fast. Lägg sedan puckarna i en fryspåse. Tina sedan upp moset antingen i kastrull eller i ugn. Om potatismoset släppt ifrån sig vatten går det bra att blanda i lite grädde eller smör för att göra det krämigt igen.

Frysa ris

Det går bra att frysa in ris om det görs snabbt efter att det kokats. Häll upp riset i en matlåda och låt svalna. Ställ sedan direkt in det i frysen och ät upp inom en månad. Generellt sett rekommenderar man att inte spara ris för länge, då det är en perfekt grogrund för bakterier, låt därför aldrig ris stå ute länge i rumstemperatur.

Frysa tofu

frysa tofu

Hård tofu går bra att frysa in, men kan få en grövre konsistens och tappar den lena texturen som tofu som inte varit fryst har. Vi rekommenderar att pressa ur vattnet ur tofun innan frysning för att undvika att iskristaller bildas i och runt om tofun. Du kan frysa in tofu både hel eller uppskuren i mindre bitar.

En fördel med fryst tofu är just den förändrande texturen, enligt många. Tofu som varit fryst får en hårdare och mer svamplik karaktär som uppskattas av många. Dessutom har upptinad tofu en tendens att suga upp mer smak från t.ex. marinader. Perfekt i t.ex. vegetarisk wok eller i en Bahn Mi-macka.

Frysa avokado

Avokado passar utmärkt att frysa in och tas fram när du vill göra guacamole eller ha mosad avokado på mackan. Enklast är att mosa avokadon med en skvätt citronjuice och lägga i en lufttät behållare. Tina i rumstemperatur och ät direkt!

Frysa yoghurt

Yoghurt är tyvärr en vara som inte klarar av frysen särskilt väl. Upptinad yoghurt blir grynig, vattnig och allmänt oaptitlig. Detsamma gäller för liknande varor såsom crème fraiche och filmjölk. Vi rekommenderar att äta dessa färska och undvika frysning!

Frysa tomater

frysa tomater

Tomater är en grönsak som går jättebra att frysa om du har ett gäng över. Skiva upp och frys in i en låda, ta ut och använd i tomatsås när det är dags!

Frysa örter

Att frysa in örter från sommarens skörd är en riktigt bra idé. Alla typer av örter går att frysa in – citronmeliss, basilika, persilja och koriander är bara några exempel på de örter som enkelt kan frysas in.

Se till att örten eller kryddan är helt torr och rensa bort döda kvistar. Lägg i små plastpåsar eller glasburkar och märk upp med vilken krydda det är.Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: