Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Skötsel av Calathea – Så tar du hand om den praktfulla Calathean

skötsel av calathea
calathea skötsel

Calathea är ett släkte bladväxter dit ungefär 150 olika arter hör. En Calathea känns ofta igen på sitt fantastiska mönster och teckning på bladen. För att behålla sin teckning krävs mycket ljus. Många av arterna inom Calathea kännetecknas av sin ömtålighet och passar inte alltid en nybörjare. Här har vi samlat de skötselråd som fungerat för oss!

Skötsel av Calathea

Calathean härstammar från regnskogen, och kräver därför en jämn fuktighet i jorden. Uttorkning ger ofta bruna blad. Under vinterhalvåret gäller det att vattna försiktigt, då rötterna är känsliga för mycket fukt. Calathean vill gärna ha en dusch ibland!

Växtnäring kan ges en gång i veckan mellan april till augusti med vattningen.

Placering av en Calathea – Öster eller väster bäst

Som många växter gillar Calathean ljus, men är känslig för stark sol under sommaren. Den bästa placeringen är således i ett öster- eller västerfönster, alternativt skyddad i ett söderfönster. Normal innetemperatur passar Calathean bra under mars-september men under november-februari vill den stå lite svalare, runt 16-18 grader. Tänk på att om växten står för mörkt försvinner det vackra mönstret på bladen.

Jord och omplantering

Vanlig mullrik blomjord passar bäst till plantering. Att tänka på vid omplantering är att inte välja för stora krukor. Öka storleken med några centimeter per gång så trivs Calathean bäst.

En fin och praktfull Calathea är ett vackert inslag i alla hem. Vi på Hemtipset önskar dig lycka till med ditt odlande!Lämna ett svar

%d