Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Julstjärna – Skötsel av den populära julblomman

julstjärna skötsel

Den röda och stiliga julblomman är en omåttligt populär blomma som efter pelargonen är vår mest sålda krukväxt. I Mexico och Guatemala, julstjärnans hemländer, växer den som en grön buske som kan bli flera meter hög. Hur tar man hand om en julstjärna och hur får man den att blomma om och om igen?

Skötsel av julstjärna

Julstjärnan är en så kallad kortdagsväxt, vilket innebär att den behöver korta dagar eller minst 14 timmars (totalt!) mörker för att blomma, vilket kan göra det svårt att få den att blomma under årets ljusare månader. Under mörka december däremot blommar julstjärnan naturligt.

Vattning av julstjärnan

  • En julstjärna klarar av uttorkning relativt väl, men bäst är ändå att försöka att hålla en jämn fuktighet i jorden.
  • Vattna din julstjärna med rumstempererat vatten, undvik kallt.
  • Efter att blomningen skett ska plantan endast vattnas sparsamt.
  • Näring behöver inte tillföras under vintermånaderna, men vill du odla en planta till en ny blomning kan denna gödselvattnas en gång i veckan till och med blomning.

Ljus och temperatur för julstjärnan

Julstjärnan trivs i rumstemperatur, men blir innetemperaturen för hög bleks blommorna. Vid ca 15 grader mörknar blommorna och får mer lyster.

Jord och omplantering för en julstjärna

Efter blomning och vårens vila bör du plantera om din julstjärna genom att skaka av gammal jord och plantera om i större kruka. Använd en mullrik standardjord och blanda upp med 1/4 sand.

Skötsel av julstjärnan efter jul

Vanligen slängs julstjärnan efter jul när blomningen är över – men faktum är att växten är väldigt vacker som en klassisk grön bladväxt så varför inte behålla den som en inneväxt?

När blommorna, eller högbladen som de egentligen kallas, fallit av ska växten ställas på en sval plats och vattnas sparsamt till våren. Vill du att plantan ska blomma på nytt till nästa jul? Skär då av plantan ordentligt på våren och behåll endast ett par av de nya skott som kommer. Bryt av resten och toppa sedan i augusti. Se till att plantan får korta dagar från och med oktober så ska blommar julstjärnan fram emot jul.

Det där var våra bästa tips för hur du lyckas med din julstjärna. Lycka till!Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: