Bra tips och rolig läsning för dig som älskar att vara hemma

Monstera skötsel – Så sköter du om den tropiska monsteran

monstera skötsel
monstera stickling

Monsteran är en häftig växt med stora gröna blad som härstammar från Mexicos djupa skogar, där är växten en lian som når högt upp i trädkronorna. Den är alltså långt, långt hemifrån här i kalla Sverige med torr luft och varma inneklimat. Får en Monstera tillräckligt med utrymme för att växa kan den bli flera meter hög. Här har vi samlat våra bästa tips för skötsel av en Monstera!

Skötsel av Monstera – Vattna mest på sommaren

Vattna året runt, men mest under sommarmånaderna. På sommaren försvinner mycket vatten från de stora bladen, därför kräver Monsteran mycket vatten under denna period. På vintern kan du vattna mer sparsamt, så länge Monsteran står i lägre temperaturer.

Näring till Monstera

I och med sina snabbväxande egenskaper kräver Monsteran mycket näring. Vattna med växtnäring en gång i veckan mellan april till september, och en till två gånger under vinterhalvåret.

Placering av Monstera – Undvik söderläge

Monsteran trivs i de flesta lägena, dock inte i söder och i direkt solljus. Ett öster- eller västerfönster brukar fungera bäst, eller för all del längre in i rummet. Vanlig innetemperatur passar Monsteran bra, men under vintern trivs den bäst vid 18-20 grader. Den klarar dock övervintringen vid temperaturer upp till 22-23 grader.

Omplantering och val av jord till Monsteran

En ung Monsteraplanta mår bäst av att omplanteras en gång om året, medan en äldre kan stå i samma kruka i flera år om den bara får ett nytt lager jord på ytan. Välj en vanlig blomjord utblandad med en tredjedel finmalen leca eller grov sand.

Denna blomjord från Granngården innehåller leca och är perfekt till att omplantera en Monstera.

jord monstera

Till produkten

Så tar du en stickling från Monsteran

Att ta en stickling från Monsteran är enkelt. Klipp av Monsteran precis under en luftrot (de små bruna skotten som skjuter ut från stammen). Sätt sticklingen i vatten, och byt vatten varje vecka. När sticklingen fått rötter i vattnet är det dags att plantera din nya Monstera, detta brukar ta cirka en månad. Plantera i kruka med vanlig blomjord och vattna ordentligt. Se till att hålla jorden fuktig under de kommande veckorna.

Voilà! Det är allt som krävs för att få en riktigt välmående och glad Monstera som kommer hänga med dig i flera år.Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: